Male skrivnosti velikih mojstrov: pustni krofi ali Mihovčevi »bobi«
Pri Mihovčevih se pust začne že z malo pustno soboto, ko probavamo moko za pustne krofe. Pri nas ne kompliciramo.
Širši je krancelj pri bobu, bolj je punca še nedolžna.
Uporabljamo našo domačo moko, vse sestavine za krofe morajo biti segrete na sobno temperaturo, moko pa moramo pred uporabo presejati. Pazimo, da se sol in kvasec ne spojita. Najpomembnejše pa je, da maso za krofe dobro »sklofamo« oziroma zmiksamo, da pride v testo dovolj zraka. Olje mora biti pred pečenjem dovolj dobro segreto, kar poskusimo z namakanjem lesene kuhalnice. Ko zacvrči ob robu, je olje dovolj segreto.
In kdaj obrniti krofe, da bodo imeli lep krancelj? To si poglejte v video prispevku naše chefinje Mojce.
Če pa bi krofe želeli naročiti za domov, jih za vas tudi pripravimo sveže in še tople. Pokličite nas na
031 684 434.
»Pust širokih ust« Pustni čas je obdobje med zimo in pomladjo in predstavlja slovo od zime ter pozdravlja pomlad. Glavno dogajanje je na pustni torek, pustovanje pa se zaključi 40 dni pred Veliko nočjo, ko se začne post. Ne samo šege in norčije ter pustne maske. Tudi na krožnikih se v tem času bohotijo težje, bolj mastne jedi. Vse kar sliši na ime »svininjina« ima prednost, ričet s svinjskimi rebrci, klobase, svinjske pečenke. A tudi sladko je na mizi, najbolj so znane jedi iz ocvrtega testa, krhi in kvašeni flancati, miške ter simbol pusta v Sloveniji – krofi ali bobi, kot jim pravimo pri Mihovčevih in še kje v Sloveniji.
Želite vedeti več o tem,
kaj se je v Sloveniji ob pustu ali pa iščete
recept za okusne miške ali krofe?